close
Tips & Tricks

Waar moet je op letten bij de aankoop van een tennisracket?

Wat is het allerbelangrijkste wanneer je gaat tennissen? Een tennisracket natuurlijk! Zonder een racket kun je namelijk geen enkele bal over het net slaan. Een goed tennisracket is dan ook belangrijk, en daar komt een hoop bij kijken! In deze blog lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een gloednieuw tennisracket. 

Het perfecte tennisracket is voor iedereen anders!

Als tennisfanaat wil je natuurlijk graag met de beste materialen spelen. Alleen is het materiaal maar één onderdeel van de keuze voor het juiste tennisracket. Het kiezen van het juiste tennisracket is namelijk geen makkie! Er is namelijk geen optimaal tennisracket waarmee je automatisch alle ballen over het net slaat. Het juiste tennisracket is voor iedereen namelijk anders. Rafael Nadal speelt bijvoorbeeld met Babolat, terwijl Roger Federer met Wilson speelt. 

Tenniswedstrijd

Het juiste materiaal voor een racket

Uiteraard bestaan er verschillen tussen de verschillende materialen waarvan tennisrackets worden gemaakt. Spelers die voor hun hobby tennissen geven soms minder geld uit aan een tennisracket dan professionals. Hoe onderscheid je deze rackets van elkaar? Uiteraard geeft de prijs je meestal al een indicatie. Om dieper op het materiaal in te gaan, bestaan rackets voornamelijk uit 3 type materialen. Aluminium wordt vaak gebruikt bij eenvoudige rackets voor volwassenen en bij kinderrackets. Buiten het feit dat aluminium licht en goedkoop is, is het racket niet erg stabiel en heeft het weinig demping. Wanneer je een iets professioneler racket wilt aanschaffen, kun je een composite racket aanschaffen. Composite rackets bestaan uit een combinatie van aluminium en graphite. Tegenwoordig heb je echter al voor een kleine extra investering een tennisracket dat volledig is gemaakt van graphite. Het voordeel van een graphite tennisracket is dat je meer controle over je racket hebt. Je gaat er dus automatisch beter van tennissen!

Tennisracket met bal

Hoe groot moet het blad zijn?

Hoe groter het blad, hoe makkelijker het is om de bal te raken. Dat klinkt logisch toch? Er zit alleen wel een nadeel aan een groot blad. Je wordt namelijk minder precies. Professionele spelers spelen dan ook met een klein blad, waardoor ze de tennisbal optimaal kunnen sturen en de tegenstander alle hoeken van het veld kunnen laten zien. Over het algemeen zijn er 3 soorten bladgroottes. Uiteraard beginnen we met de kleinste: Midsize. Met een Midsize blad heb je de optimale controle die professionele spelers ook hebben. Ben je iets minder zeker van je zaak en wil je toch een leuk potje mee kunnen tennissen? Kijk dan naar een ‘Midplus’ blad. Bladen onder deze categorie vallen onder de gemiddelde grootte. Je kunt de bal harder slaan, maar hebt minder controle. Veel tennis docenten gebruiken deze maat om je de fijne kneepjes van de tennissport bij te brengen. Als laatste hebben we de ‘oversize’ rackets. Ga je één keer in de paar maanden een keer tennissen? Dan is dit racket misschien een uitkomst.  

Gewicht en gripmaat

Het gewicht van een tennisracket kan flink verschillen en ligt tussen de 240 en 350 gram. Het gemiddelde gewicht is dus +- 300 gram. Wat is het fijnste gewicht om mee te spelen? Die vraag kan ik helaas niet voor je beantwoorden. Dit is namelijk voor iedereen anders en zul je dus zelf moeten testen. Wat ik wel kan vertellen is je vaak met een zwaarder racket harder slaat, terwijl een lichter racket zorgt voor meer wendbaarheid. 

Om de gripmaat op te meten moet je er een liniaal bij pakken. Meet met je liniaal de volgende afstand: top van je ringvinger tot de tweede lijn in je handpalm. Deze afstand bepaalt doorgaans je gripmaat. Wil je weten welke gripmaat je nodig hebt? Neem een kijkje in de onderstaande tabel!

Lengte in mm Gripmaat USA Gripmaat Europa
100-102 mm 4 0
103-105 mm 4 1/8 1
106-108 mm 4 1/4 2
109-111 mm 4 3/8 3
112-114 mm 4 1/2 4
115-117 mm 4 5/8 5
Tags : TennisTennisracketTenniswedstrijd

Leave a Response