close
Tips & Tricks

Tutorial: Hoe wax ik mijn eigen snowboard?

De echte sneeuwliefhebber heeft een eigen snowboard. Sta je te popelen om weer van die piste af te gaan, maar heb je geen zin om veel geld uit te geven om je snowboard startklaar te maken? In deze blog heb ik voor jou het ultieme stappenplan gemaakt om je eigen snowboard te waxen.

Wax je snowboard helemaal zelf

Ieder jaar kijk je weer uit naar om de piste tijdens je wintersportvakantie te bedwingen. De sneeuw in het wintersportgebied is gevallen, maar helaas heb je nog niet alle voorbereidingen kunnen treffen. Het waxen van je snowboard is een belangrijk onderdeel, omdat je door de wax veel sneller over de sneeuw glijdt. De grote vraag is: hoe wax je een snowboard? Je bent namelijk al snel € 30 euro kwijt wanneer je een specialist inschakelt. Hieronder heb ik alle informatie voor je op een rij gezet zodat je een snowboard voortaan helemaal zelf kunt waxen.  

De benodigdheden

Wat heb je nu nodig om je eigen snowboard goed te kunnen waxen? Hieronder heb ik alle benodigdheden voor je op een rij gezet:

 • Theedoek: Je hebt een doek nodig om het snowboard 100% schoon en droog te maken.
 • Waxijzer: Dit ijzer is anders dan een gewoon stoomstrijkijzer. Een waxijzer heeft geen gaatjes onderin en is beter op temperatuur af te stellen.
 • Wax: Uiteraard mag de wax niet ontbreken. Er bestaan 3 soorten wax die je kunt gebruiken. Er is een wax speciaal gemaakt voor hele koude sneeuw en er is een wax gemaakt voor warmere sneeuw. De warmere sneeuw is vooral te vinden in skigebieden waar de temperatuur vrij hoog is en de sneeuw iets sneller smelt. Als laatste is er een all-round wax die gebruikt kan worden voor alle sneeuwcondities.
 • Schraper: De schraper wordt gebruikt om de overtollige wax van je board af te schrapen.
 • Borstel: Geeft de finishing touch aan je snowboard. Een borstel haalt de kleinste restjes overtollige wax eraf en creëert kleine groeven waardoor je sneller over de sneeuw glijdt.
snowboarden

Het stappenplan

Hieronder heb ik in een stappenplan zo uitgebreidt mogelijk proberen uit te leggen hoe je een snowboard moet waxen. Wil je dit graag weten? Lees dan snel verder.

 1. Gebruik een theedoek of hardere borstel om het vuil van je snowboard af te halen.
 2. Stel je waxijzer in op de juiste temperatuur. Dit is afhankelijk van je wax en kan dus per wax verschillen! Welke temperatuur je moet gebruiken om je snowboard te waxen staat in de gebruiksaanwijzingen van de wax die je gaat gebruiken. Wil je een strijkijzer gebruiken in plaats van een waxijzer? Begin dan op halve kracht van je strijkijzer. Wanneer je de wax niet goed kunt uitsmeren is het ijzer te koud, wanneer het begint te roken is het te warm en verbrand je de wax. Speel dus met de temperatuur om de ideale omstandigheden te creëren.
 3. Verdeel de wax over je bord. Druppel de wax in een lijn aan de lange zijkant van je bord (voor beide kanten). Het overgrote deel van het bord is nu nog niet bedekt met wax. Druppel tussen de twee lijnen nu nog wat wax.
 4. Verdeel de max met je waxijzer goed en gelijkmatig over je bord. Doe dit niet te snel, maar zorg dat de wax overal nat wordt en dat je geen plekjes overslaat. Houd het waxijzer nooit te lang op één plek.
 5. Laat je bord nu rusten (het liefst de hele nacht) zodat de wax goed kan intrekken in je belag.
 6. Heb je je bord goed laten rusten? Dan is het nu tijd voor de schraper. Schraap het overtollige wax met de schraper eraf. Tip: Ga aan de kleine kant van je snowboard staan zodat je je snowboard verticaal voor je hebt liggen. Zet de schraper in een hoek op je snowboard en duw het met twee handen van je af. Als het goed is, zie je allemaal wax slierten van je snowboard af komen. Herhaal deze stap voor het hele board, net zo lang totdat er geen wax slierten meer tevoorschijn komen.
 7. Gebruik nu de theedoek om je snowboard helemaal schoon te maken.
 8. Is je snowboard helemaal schoon? Gebruik dan de harde borstel en ga over je snowboard heen. Doe dit op dezelfde manier als hoe je de schraper hebt gebruikt. Met de harde borstel maak je kleine groeven in je wax waardoor het water van de sneeuw goed kan worden afgevoerd. Komen er nog restjes wax los? Geen probleem, dat kan geen kwaad!
 9. Gebruik als laatste de zachte borstel waardoor je kleinere groefjes in de wax maakt. Je beschadigt hiermee de wax niet, maar je zorgt ervoor dat je op vlakkere stukken nog harder over de sneeuw heen gaat!
 10. Heb je alle stappen goed doorlopen? Dan ben je nu officieel klaar om de piste te bedwingen! Veel snowboard plezier!
snowboarder in actie
Tags : SnowboardSnowboard waxWaxWintersport

Leave a Response