De Nations League, het nieuwe toernooi van de UEFA dat sinds dit jaar voor het eerst is gehouden. De laatste wedstrijden in de poule zijn gespeeld en dus is er bekend wie er mag gaan strijden voor de winst, wie er is gedegradeerd en wie er een play-off ticket heeft bemachtigd mocht de ek kwalificatie misgaan. Zelfs voor de echte voetbalkenner zijn de regels soms moeilijk te begrijpen en daarom heb ik in deze blog de regels voor je uitgelegd.
Hoe werkt de gehele Nations League?
Laten we beginnen bij het begin. De Nations League is een nieuw toernooi ter vervanging van een groot aantal oefeninterlands. Veel nationale bonden zijn het namelijk eens dat oefenwedstrijden ten koste gaan van de kwaliteit, aangezien de meeste oefenwedstrijden niet de moeite waard zijn om naar te kijken. Dit nieuwe toernooi zorgt ervoor dat ieder Europees land tegen ploegen speelt van een, volgens de ranking, gelijkmatig niveau. Landen zetten via de Nations League niet alleen hun prestige op het spel, maar er valt via een hele lange weg ook iets te behalen.
Wat staat er in de Nations League dan op het spel? Het toernooi is een alternatieve route naar het EK. Aan het EK van 2020 mogen 24 landen deelnemen. Vier van de 24 landen kwalificeren zich door de Nations League. De Nations League is opgedeeld in 4 divisies: A, B, C en D. In divisie A zitten de sterkste landen van Europa en in divisie D de zwakste. Iedere divisie bestaat uit 4 poules en deze poules bestaan uit 3 of 4 landen. In het schema hieronder is dit goed te zien.
Uit iedere divisie komen dus 4 groepswinnaars. De in het totaal 16 groepswinnaars spelen in 2020, voor het EK, nog play-off wedstrijden binnen hun eigen divisie. Heeft een land zich echter al geplaatst voor het EK via de normale kwalificatie? Dan gaat het play-off ticket naar het andere land in de poule. Mocht ook ieder land in dezelfde poule zich geplaatst hebben? Dan wordt in dezelfde divisie naar het land met de meeste punten in een andere poule gekeken. De ranking in je eigen groep en divisie is dus belangrijk voor een eventueel vervolg in de Nations League. Mocht je namelijk als land je niet weten te plaatsen via de normale EK-kwalificatie, dan geldt de Nations League voor sommige landen nog als back-up. Dit betekent dus dat er ook 2 landen uit de zwakkere divisie C en D zich kwalificeren voor het EK.
Nederland bij de laatste vier
Tot zover de uitleg van het toernooi. Nederland heeft zich, toch onverwachts, gekroond tot groepswinnaar en heeft zich geplaatst voor de laatste 4 van de Nations League. Hoe gaat het nu verder? In juni strijdt Nederland in de halve finale tegen Engeland. In de finale of in het gevecht om de 3de plaats komt Oranje de ploeg van Portugal of Zwitserland tegen. Deze 4 landen strijden om de eeuwige roem van de eerste winnaar van de Nations League en een zak met geld. Door de groepswinst heeft het Nederlands elftal namelijk het play-off ticket voor het EK 2020 al in bezit.
Mocht Nederland zich dus niet plaatsen door de reguliere kwalificatie van het EK? Dan kan het via dit play-off ticket alsnog verzekeren van een plek! De kans is groot dat Nederland zich plaatst via de kwalificatie, waardoor het play-off ticket van Nederland doorschuift naar het het hoogst geklasseerde land uit divisie A, dat zich helaas niet via de reguliere route heeft weten te plaatsen.
Zijn de spelregels nu een beetje duidelijk? Mocht dat niet het geval zijn, zelfs Arjen Lubach neemt in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ de tijd om de spelregels van de hele UEFA Nations League haarfijn uit te leggen, wat leidt tot een komisch filmpje.